Landmandskonen, 34 årige fru Hansen fra Øster Snede, var den første, der i 1867 overlevede at få fjernet en ovariecyste . Og det var lægen på Haughus Gods - Claudius Julius Boye, der førte kniven

Her fødtes dansk underlivskirurgi 
I et lille, afsidesliggende hus udførte landlægen Claudius Julius Boye den første, danske ovariotomi, som ikke endte med patientens død. 
Indtil september 2024 lå et lille hvidt hus med en helt særlig historie lidt øst for Jelling ad landevejen mod Vejle. Huset var bygget i 1830 og havde i de sidste mange år kendt bedre dage. Faktisk var det tæt på at falde sammen, inden det til sidst blev revet ned. Det er svært at forestille sig, at det var i dette hus, at der i 1867 blev skrevet et vigtigt kapitel i dansk medicinhistorie. Det var nemlig her, at en landlæge udførte Danmarks første vellykkede ovariotomi. En operation, ingen patienter før havde overlevet.

Lægen på Haughus
I 1855 købte læge Claudius Julius Boye med sin kone Emilie  Haughus Gods. Claudius var ikke en adelig mand, selvom han er manden, der har gjort Haughus Gods ved Jelling til noget specielt i historiebøgerne. Faktisk var han ud af en så fattig familie, at familien flygtede fra økonomisk ruin til USA, men efterlod i 1827 den da fire-årige Claudius hjemme i Danmark, hvor han kom til at bo hos en farbror i Rudkøbing. . Farbroderen var købmand, og barnløs, og familien i Rudkøbing gav unge Claudius en god og tryg opvækst. Og uddannelse.Claudius blev gift med Emilie, og parret blev dem, som byggede øverste afsnit på Haughus' hvide hovedbygning. Haughus lidt udenfor Jelling har en historie, der i hvert fald går tilbage til 1700-tallet.
Claudius havde boet og fungeret som læge i Gråsten, men lægegerningen ville han lægge bag sig. Han var nemlig krigslæge under De Slesvigske Krige i 1848-50, og havde set så meget elendighed, at han var blevet træt af sit job.
I stedet ville han være landmand. Og det blev markerne udenfor Jelling, der blev familiens omdrejningspunkt. Han blev landmand med stort L. og var i flere år formand for Vejle amts Landboforening.
Hans tillidsvækkende personlighed førte imidlertid patienter til ham for at søge råd, og lidt efter lidt begyndte han igen at få et lysere syn på lægegerningen,
En ny og storslået vej kom han ind på, da han d. 3.9.1867 med held udførte en stor underlivsoperation (ovariotomi) der i de otte tidligere afprøvede tilfælde var mislykkedes for landets dygtigste kirurger i københavn En gårdmandskone fra Øster Snede, der led af en æggestoksvulst – et tilsyneladende håbløst tilfælde – henvendte sig med indtrængende anmodning om at blive opereret netop af ham. Efter at han længe havde vægret sig derved, fordi han aldrig havde set en sådan operation og ikke kendte dens teknik, kom han dog efter samvittighedsfuld overvejelse og læsning af en dansk kollega i USA, Sigismund Daniel Jacobsons om en lykkeligt gennemført ovariotomi til det resultat, at han ikke turde undslå sig. De fornødne instrumenter fik han til låns fra Frantz Howitz, der nogle år i forvejen (1863) havde indført operationen i Danmark, Nogle kolleger kom til assistance, og i et lille husmandshus tre km øst for Jelling udførte han nu heldigt operationen, og hun blev den første herhjemme, der overlevede at få fjernet en æggestok (ovariotomi). I doktorens notater kunne man læse, at det havde været afgørende, at operationen fandt sted i et meget rent, sundt og luftigt lokale på landet. Så i en tid før man kendte til bakterier, ramte Claudius rigtigt. Plejen bagefter, som Emilia stod for, var også fyldt med renlighed og omsorg.
Begivenheden rygtedes hurtigt, og talrige lignende syge søgte til Haughus, og i løbet af en halv snes år havde han udført ca. 70 lignende operationer, hvoraf 42 med heldigt udfald – et for den tid meget godt resultat Sammen dermed udfoldede han en voksende virksomhed på andre kirurgiske områder, alt med stort held, idet hans samvittighedsfuldhed, sikre blik og eminente praktiske dygtighed overvandt alle de vanskeligheder som knyttede sig til hans ufuldstændige kirurgiske uddannelse.
Det siges, at der blev foretaget mange forskellige operationer på bl.a. Haughus, men også i små huse rundt om i Jelling.
​Claudius Julius Boye ligger begravet på Jelling Kirkegård
 
 Billedref 
Billede 1 Det lille hus på Vejlevej i dets senere dage  https://ugeskriftet.dk/nyhed/her-fodtes-dansk-underlivskirurgi
Billede 2 Claudius Julius Boye. Vejle Stadsarkiv
Billede 3  Beskrivelse: Læderindbundet bog, der indeholder C.J. Boyes håndskrevne optegnelser over operationer i perioden 1875-1877, bl.a. 31 ovariotomier. Datering: 1875 
https://stenodb.sm.au.dk/Search/ResultM?museumssag=313

https://lokalavisen.dk/arkiv/ECE15624537/laegen-der-ikke-ville-vaere-laege-reddede-42-liv/ 2014